Skånsk Wagyu!

Nu har vi kommit över något verkligen unikt!
I månadsskiftet oktober/november kan vi erbjuda Skånsk wagyu.
Här gäller det verkligen först till kvarn. 

På släktgården Renardsfält norr om Munka-Ljungby föder Nina och John Andersson upp korsningar av den ovanliga japanska rasen röd wagyu (Akaushi).
Här går kalvarna länge och diar sina mammor och sommartid betar djuren gräs på marker längs Rössjöholmsån.
Wagyukött har en kraftigare marmorering med mer insprängt fett än vanligt nötkött, men har dessutom en annorlunda sammansättning av fetter med en högre andel omega-9, det nyttiga fettet som även finns i olivolja.
Eftersom djuren är uppfödda på gräs och inte äter något spannmål innehåller köttet mer nyttiga omega-3-fetter och mindre av ohälsosamma omega-6-fetter.
Wagyukött har även en unik smak med högre halter av umami samt är mörare, vilket sammantaget gör att detaljer från wagyu kan användas på helt andra sätt än vi är vana vid med annat nötkött -
det går tex utmärkt att grilla eller steka de flesta detaljer i skivor!
Dessa wagyudjur är 50-100% wagyu. 100% wagyu betyder att djuret är fullblod wagyu och inte korsat med andra raser.
Andra procentsatser innebär att djuret är en korsning mellan wagyu och andra raser, tex 50% om modern är en annan ras och fadern är 100% wagyu.
De raser vi korsar med är Aberdeen Angus, Belted Galloway och Simmental-Angus.
Nina och John odlar enbart gräs och andra vallväxter som foder till djuren och satsar på långliggande vallar med inslag av blommor som främjar pollinerande insekter och biologisk mångfald.
Vill du veta mer om djuren och uppfödning hos Nina och John så besök gärna deras på renardfalt.se.